Marcus Eriksson och Vita Hästen kommer inte överens

Marcus Eriksson 20 Vita Hästen
Marcus Eriksson
blir inte kvar i Vita Hästen.
Man kommer helt enkelt inte överens.

Vita Hästen påstår att det nya avtalet inte är sämre än tidigare. Men enligt mina uppgifter, måste bonusar för att ta sig till playoff-spel, falla ut för att Eriksson ska kunna få samma ersättning som tidigare över hela säsongen.

Enligt Marcus Eriksson själv, så är det nya avtalet en försämring. Med 20 procent lägre lön.
Mycket skrämmande hur man behandlar sin bästa spelare – om nu detta stämmer.

För det går inte att erbjuda en spelare som gjort 82 poäng på 97 matcher i HockeyAllsvenskan en sämre lön och sedan tro att han bara ska skriva på. Så fungerar det inte.
Notera att Marcus Eriksson inte hade varit närheten av denna poängkörd i HockeyAllsvenskan när han senast skrev på nytt kontrakt med Vita Hästen (Tvåårs-kontrakt, för två år sedan).

Med allt jag läst, så tolkar jag att Vita Hästen inte har råd att ge samma lön som innan.
Det måste innebära att Vita Hästen inte fått in så mycket pengar som man trott att man skulle få in för spel i HockeyAllsvenskan.

Ekonomin går i första hand. Såklart.
Men att tro att lagets bästa spelare ska gå med på en lönesänkning och sedan gnälla över att han inte vill skriva på – det är bara löjligt.

58 Kommentarer

 1. Fast nu har man väl inte gnällt över det. Man säger ju att man inte kan betala honom den lön han vill ha. Är väl snarare macke som gått ut i media. Har fullständigt förtroende för Jensen.

 2. Klart det kom in mindre pengar.Laget(spelarna) presterade ju sämre och vi nådde inte slutspel. Så din slutsats är ju helt korrekt,det kom in mindre pengar och då är det ohållbart att dra på sig större kostym!

 3. Delar Nils uppfattning. Är det någon som gnäller är det Macke. Valet är hans, lämna och gå vidare. Hittar han något bättre är det bara att gratulera. För övrigt tycker jag att bloggen borde fundera på hur texten formuleras. Att helt frankt konstatera att klubben gnäller är inte ok. Om det mot förmodan vore så, så publicera också vem som gnäller och i vilket forum.

 4. Jensen lika mediakåt som vanligt. Gnäller över att macke gått till media och gråtit. Jensens svar är att själv gråta ut i media. Härlig chef.

 5. Synd att kalla det för gnäll tycker jag. Jag tror inte att Macke själv gått ut i de lokala medierna utan det är väl de lokala medierna som ser nyhetsvärdet i Mackes vara eller inte vara i Vita Hästen, alltid intressant för oss Norrköpingsbor med spelare som har Norrköpings-anknytning i stadens stora lag.
  Kul då att Sama blir kvar.

 6. Det är väl ingen som har gråtit och gnällt.
  En kontraktsförhandling där inte parterna kommer överens, det händer ibland och är väl inget konstigt. Men visst är det tråkigt att Marcus lämnar.
  Men ekonomin styr. Tyvärr får man tillägga.
  Skönt ändå att de styrande förstår det, vi har många exempel bara de senaste åren där klubbar lever på ruinens brant.
  Som VIK, DÄR kan man säga att man gråter ut i media.

 7. Att Jensen går ut på sociala medier och klagar på att Macke gnällt i media är jäkligt lågt och gör honom tio gånger värre. Av vad jag har läst har inte Eriksson ”gnällt” utan enbart berättat för frågande journalister hur läget ser ut i hans ögon. Det är klart att det kan finnas ett behov att förklara varför man inte antar Hästens bud. Hjärta för klubben i all ära, men vem av oss skulle vilja gå ner så mycket i lön (om detta nu stämmer)? Och varför erbjuda 1+1 och inte 2 år då detta också verkar haft betydelse? Har som många andra inte mer insikt än vad som står i media, men är ändå besviken på klubben. Efter nästa säsong kan de sänka andras (inga namn nämnda) lön istället.

 8. Sen att parterna har så olika syn på Hästens bud är ju lite komiskt men jag tolkar det som att det har med åren 1+1 snarare än två år att göra.

 9. Och ”puckona” tror dom kommer få in mer pengar nu eller??? Det här kommer kosta mer för klubben än om man hade gett Macke t ex ett rakt 3års kontrakt som han förtjänar och skulle vara nöjd med……

 10. Det är Mackes agent som har gått till TT för att höja lille Mackes intresse för andra Elitklubbar, Det hela handlar om att trissa upp hans marknadsvärde, så det är inte lille Macke som ringt Aftonbladet själv om nån nu trodde det

 11. Julle>> Tur att nån fattat strategierna bakom allt detta.

 12. Vore hemskt att se honom i en annan allsvensk klubb. Går inte hända! Mr Vita Hästen.

 13. *får skulle det stå

 14. Välkommen till KHK nästa säsong, Macke!

 15. Tror det är uteslutet med en annan allsvensk klubb som betalar mer i lön än vad hästen erbjudit. En flytt till annan klubb borde väl också innebära så pass mycket högre lön att det är mödan värt. Om vi undantar SHL har jag svårt att se vilken klubb det skulle vara. Att Macke hamnar i SHL ser jag som uteslutet. Återstår utlandet med vad allt det innebär när man har familj.

  • Nu verkar du ju tycka att Macke är en dussinlirare i Allsvenskan men det är han inte. Han är toppspelaren som burit hästens offensiv i flera säsonger. Finns nog en hel del allsvenska klubbar som gladligen skulle betala för att ha honom hos sig.

  • Nu tror jag inte vi får se Macke i Vita Hästen 16/17, det känns som Jensen ordnat till detta i och med sitt inlägg på Facebook…..Känns som Jensen i vissa lägen då det går emot honom har mycket svårt att hålla sig kall!!!
   Han blir lite som ett tjurigt barn då. En sån chef är inte rolig att ha!
   Dessa uttalanden han gjort skadar nog mer än gör nytta.
   Macke kan säkert spela för någon annan allsvensk klubb nästa säsong det tror jag inte är omöjligt.
   I alla fall tråkigt om/att en ikon försvinner!

 16. Jag tycker inte Macke är en dussinlirare och har följt både honom och hans far. Han får säkert anbud från andra allsvenska klubbar men frågan är dom det är mödan värt. I mitt tänk är det ju lite bök att flytta närmar har familj. I ett sånt läge så bör lönen vara en bra bit högre än nu. Och det är frågan hur mycket det finns att hämta. I övrigt har jag följt vita Hästen i 50 år. Såg första matchen 1965 på månskensrinken när laget hette IFK/IKS

  • Jo men nu har ju Jensen mer i lön… 52 500:- enligt honom själv och Macke skulle alltså ha mindre än det.. Dra bort 20% av det och han hamnar på max 40 000:- i månaden. Knappast en marknadsmässig lön.

   Jättebra att klubben inte betalar ut löner de inte anser sig ha råd med MEN förbannat omoget beteende av Jensen att gnälla på spelaren.

   Macke har ju inte sagt något negativt om klubben bara att han förstår om de inte har råd.

   Vad har ”klubben sagt då”?

   Jo:
   1) Att han och agenten behöver rådgivning
   2) Att Macke är i slutet av karriären
   3) Att han tror han är större än laget
   4) Att han inte verkar förstå kontraktet
   5) Att han inte har hjärta för moderklubben
   6) Att han springer till media direkt och tjurar

   Sedan skriver Jensen att han vill ha 500 000:- mer i lön, oklart om det är per år men gissar att det är under hela kontraktslängden. Det skulle i sådant fall innebära 20 000:- i månaden, med tanke på att han i nuläget tjänar under 50k i månaden skulle han alltså hamna på 70K i månaden. Tycker ju inte det är en fantasilön för en spelare av hans kaliber. Speciellt inte med tanke på att Josefsson tjänar mer och det är ju knappast Mackes fel..

 17. Jag har ingen aning om lönerna för spelare i allsvenskan. Tycker nog att 70″ låter som en hög lön. Enligt Jensen så är den totala lönesumman för samtliga spelare i hästen 7,5 miljoner inklusive sociala avgifter vilka är ca 35%. Om man räknar på en spelartrupp på 20 man borde en snittlön brutto hamna på 20″ när sociala avgifter är borträknade. Då finns det säkert ett flertal spelare som har en betydligt högre lön, Josefsson, Schmidt, Ericsson, Samuelsson Brage mfl. Detta innebär att det finns många spelare som har en otroligt låg lön.

 18. Absolut är 70 en hög lön men det är ju inte det det handlar om. Det handlar om hur man pratar om spelaren. Man kan väl bara säga att man inte kommer överens och att man önskar Macke lycka till, ska det vara så svårt?

 19. Här är VIK´s löner. 5 Spelare tjänade alltså 70 000:- eller mer, med andra ord är det ju inget sjukt löneanspråk han hade heller.

  http://vlt.se/sport/ishockey/1.3672935-avslojar-sa-mycket-tjanar-vik-spelarna

 20. Saxat från NT (läs mer på Facebook)
  ”Jag har aldrig sett maken till höga lönekrav från egna produkter som i Vita Hästen”
  Det är ju skönt att Jensen har koll på landets övriga klubbars egna produkter!

  ”Jag har heller aldrig varit med om spelare som gråter ut i media som här i Vita Hästen. Vad är det för jävla sätt, rent ut sagt. Och vad säger det om personerna själva? Vad säger det om hur man ser på sig själv i förhållande till sin klubb? Vad sätter man i första rummet, sig själv eller laget?”.
  Jag har aldrig stött på en VD som inte kan hålla sig kall utan skyller på lagets egna produkter, vad säger det om den personen?! Detta måste alltså inkludera Näsa och Jocke inför säsongen 15/16 och kanske även Näsas ev. comeback i Vita Hästen!
  Ibland känns det faktiskt som om Jensen själv tycker att han är större klubben!
  Detta förklarar även Hästens agenda då det gäller att låna spelare, bättre låna billigt och ofta än att behålla och satsa på egna ”dyra” produkter.

  ”Flera supportrar reagerade på utspelet som många anser oprofessionellt”
  Kan bara hålla med!

  ”Fredrik Jensen tänker inte ändra eller ta tillbaka något av det han skrivit”
  ”– Jag står för vad jag tycker. Ett av våra värdeord är när det gäller sociala media öppenhet, det gäller även med siffror. Sen kan man givetvis välja sina ord där. För att folk ska förstå så är en halv miljon som ”Macke” ville ha över vårt bud gigantiska siffror för en så liten förening som oss. Det ville jag förtydliga, för det är lätt att sprida rykten.”
  Klart att Jensen inte tar tillbaka det sagt, här kommer stoltheten in. Sen öppenheten, det tycker jag med min erfarenhet som hockeyförälder i Hästen stämmer mycket dåligt!

  ”Har du någon förståelse för att du som vd talar utifrån en maktposition. Att det kan se illa ut att attackera en enskild spelare?
  – Vi har känt att vi har varit tvungna att gå ut och förklara hur det ligger till när diskussionerna har gått på ”Himpafältet”. Jag tror inte den här debatten hade varit acceptabel om Emir Kujovic hade varit under kontrakt och besviken för att han inte fått byta klubb under januarifönstret. Som arbetstagare måste man vara försiktig för hur man agerar mot sin arbetsgivare i media. Det finns en risk att det kan skada klubben.”
  Exakt hur har Macke agerat i media mer än lämnat sin syn på saken? Vad är problemet? Då tycker jag Jensens agerande som arbetsgivare skadar klubben betydligt mer än Mackes svar till pressen och är Jensens agerande verkligen ok för en i hans position? Jag tycker att detta kunde ha behandlats klart smidigare och bättre.

  ”Finns det inte gränser för hur man får agera mot sina anställda?
  – Visst kan det ses som kraftfulla uttryck. Jag tycker det är dåligt när det skadar klubben som vi alla jobbar för. Men är det så att man inte gillar det vi gör får man gå på årsmötet och rösta fram en ny styrelse som ser till att anställa en ny vd.”
  De allra flesta är ju nöjda med jobbet styrelse+VD har gjort med Vita Hästen men dessa uttalanden från Jensen i denna enskilda händelse är ju under all kritik, det är väl det detta handlat om och inte det hela arbetet som gjorts i Vita Hästen!
  Buhu, snyft! Det sista om årsmötet, att rösta fram en ny styrelse som kan välja en ny VD – känns som om det kommer från en som verkligen är säker på sin position och uttalandet är lite arrogant och drygt!
  Hej Vita Hästen!

 21. Tror inte han får mer lön i Valdemarsvik
  eller Västervik.

 22. Skönt att någon verkar hålla med mig i alla fall. Finns inte mycket kvar i laget som jag uppskattar och vill stödja längre. Tyvärr.

 23. Jag skulle mycket gärna vilja se lönerna i Hästen. Vem hade högst lön osv. Vad tjänar tränarna och Czarnecki? Tycker ingen i Hästen, vare sig någon annan spelare, ledare eller VD ska ha högre lön än Macke Eriksson. Hans betydelse kan vara större än många tror.

 24. Låter som ni pratar om Jagr .. macke var stundtals rent ut sagt dålig gångna säsongen och borde ha bänkats ett par gånger. Ingen enskild spelare är större än laget. Klart Jensen måste få kommentera hur verkligheten ser ut. Ni som säger ni tappat intresset och inte kommer gå till himpan i höst (ni verkar vara rätt många oroväckande nog) kan väl snälla även tappa intresset för att skriva smörja här och på himpafältet.

 25. Bo, jag delar din uppfattning fullt ut.

  • Haha, så alla som tycker att något inte fungerar ska alltså sluta skriva? Bra tänkt, det är så man utvecklar en klubb, genom att istället för att göra sin åsikt hörd bara sluta gå och bry sig om laget. Men då gör jag det då.

 26. ’Peppe’ jag förstår att du inte har förstått .

 27. Nu kan man köpa säsongskort igen!
  Hästen är på rätt väg!

 28. Bra åsikter från Peppe och J64 i stort sett rakt igenom. Jag tycker Macke är den överlägset viktigaste spelaren (och har varit så länge jag kan minnas), att Jensen och till viss del Czarnecki gjort bort sig och att Josefsson troligen tjänar oförtjänt mest. Därmed inte sagt att man ska gå med på vilka krav som helst, men det är en annan femma….”macke och hans agent behöver rådgivning”…så drygt och oförskämt.

 29. För er med Aftonbladet Plus kan läsa om vad de allsvenska spelarna tjänat här. Jag tolkar det som att siffrorna gäller inkomstår 2014 och oklart om även inkomst av kapital ingår, men det kan ändå ge en fingervisning.

 30. Var sak har sin tid.

 31. Dags att landa något nyförvärv snart kan tyckas…

 32. Lägg ner tjaffset. Var sak har sin tid oavsett N-ping med även i N-ping bland alla lokala ”ikoner

 33. Vill korrigera mitt inlägg=inte så lätt via mobilens små knappar enl . Vill framföra följande: Lägg ner tjaffset om Macke Eriksson. Var sak har sin tid oavsett N-ping ikoner eller ej. Ordspråket: vad vet vad man har men inte vad man får är det lägst destruktiva man kan komma men som tycks gälla hos många. Det har sagts att N-ping är den lilla storstaden. Jag skulle nog i detta sammanhang vilja vända på det=den stora lillstaden. Som tur är, har jag varit utanför stadsgränsen och sett en del av den större välden o då vidgas vyerna. Det var inte farligt, tvärtom

 34. Jösses vilken besvikelse KHK är rent spelmässigt.Man vinner dagens match delvis på en dommartabbe och har givetvis spetskompetens, främst i Honken och Guter.
  När det gäller passningsspel och speluppbyggnad kan man tro att det är AIK som kommer från SHL.

 35. Med tanke på att det ska in säkert 3-4 j20 spelare från Örebro också så bör man snegla åt NHL eller khl när man ska bygga laget vidare

 36. Instämmer!
  Åtminstone toppklass i HA eller AHL!
  Förstår inte hur Niklas C. räknar; Div 1+J 20 blir inte topplacering i HA!!!!

 37. Och där kom första j 20 spelaren .. vi kommer åka ner i div 1 igen med tomma läktare

 38. Ingen kommentar från bloggaren som har sagt att han bloggar om hockey och hästen i synnerhet. Hästen har precis landet en ny back men bloggen verkat ligga nere. Svagt.

 39. Kul att vi är överens Micke

 40. Nu kommer jag ge er alla i detta forum, fakta.

  Macke blev erbjuden en lön om 30,000kr / mån med en möjlighet till förlängning (1+1) om så Hästen inte vill bryta avtalet. År två så får han då ca 10,000kr extra för att siffrorna ska gå ihop. För Macke innebär detta självklart att han enbart kan räkna med ett år, då föreningen äger rätten till förlängning eller ej år två.

  Detta är en parodi, signerad Fredrik Jensen. Vd´n som uttrycker detta i media om Macke (Tack Peppe)

  1) Att han och agenten behöver rådgivning
  2) Att Macke är i slutet av karriären
  3) Att han tror han är större än laget
  4) Att han inte verkar förstå kontraktet
  5) Att han inte har hjärta för moderklubben
  6) Att han springer till media direkt och tjurar

  Jag skjuter årligen in många hundra tusen i Hästen som sponsor, men detta är nu till ända. Då jag sitter på en hel del insideinfo så kan jag bara säga att Jensen’s agerande är på en sandlådenivå.

  Tragiskt men sant.
  Godnatt Fredrik Jensen hoppas du sover gott.

 41. Jädra tjafs hit och dit om Macke. Om inte Fredrik Jensen tagit tag i Vita Hästen på det handfasta sätt som han gjort så kanske vi INTE haft någon Allsvensk hockey att titta på.Nån som funderat i dom banorna eller?? Hur tråkigt det än låter så är det en affärsdrivande verksamhet Vita Hästen AB har.Det ställer helt andra krav på hur föreningen skall skötas, Fredrik Jensen har en styrelse + sponsorer att svara inför, då kan man inte spekulera med slantar hur som helst.Tycker att vi kan tagga ner vad vi skriver och anser om saker oavsett om vi får veta hela dealen eller inte så är ställningstagandet upp till Vita Hästen.Jag tycker att Fredrik Jensen gör ett fantastiskt jobb och skall ha en eloge för det. Macke kommer om han försvinner vara saknad.That´s it!!

 42. Bra inlägg Hasse. Delar din uppfattning.

 43. Hasse; Jag köper verkligen delar av ditt resonemang, men det är bara delar som sagt. Enligt ditt resonemang så är det tydligen bättre att spela i HA och låna in närmare 30 spelare utan någon som helst anknytning till Norrköping än att spela div 1 med kanske 5-10 egna produkter?!
  Om detta är din bild av en lokal förening som arbetar för barn och ungdomar i Norrköping så tyvärr kommer Vita Hästen aldrig bli framgångsrika.

  Jag respekterar din åsikt men tycker den är kortsiktigt.

 44. Tommy!
  Att spela i högre serier ställer krav på spelarna, man kan inte ta från egna led ”bara för att”. Det fins ju en del olyckliga omständigheter under åren som gått som gjort att den egna tillväxten valt att ”växa till sig” i andra delar av landet.Följer man bl.a Fredrik Jensens svar på dessa frågor så ser man självklart en utvecklings potential i egna led men det kommer att ta tid. Angående att låna spelare så är det en kortsiktig lösning fram till dess att den egna tillväxten är mogen.Så mitt inlägg har INTE med ungdomsverksamheten att göra, även om den är mycket VIKTIG. Fortfarande så spelar ekonomin en ruggit stor roll i hockeyn över lag och det är viktigt att den sköts. Sen överlåter jag till dem som KAN att ta ut laget, själv är jag alldeles för okunnig för att lägga mig i den biten.Mitt hjärta klappar för Vita Hästen som lag, självklart fins det profiler i laget som är duktiga spelare och som på ena eller andra sättet lyfter laget.Men så har det alltid varit!

 45. Om nu det Tommy säger stämmer så har alltså Hästen förlorat x antal hundra tusen om året i uteblivna sponsorintäkter tack vare Jensen arbete. Alla förstår ju att man inte kan betala vad som helst i lön men man kan fortfarande bemöta sin spelare med respekt, speciellt när de gjort så mycket i klubben som Macke har gjort!

  Dessutom tror jag ju att pengarna Macke vill ha skulle betala sig själv med marginal men det är ju en annan fråga.

Lämna gärna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas.

*